Besök på Kolmårdens Marmormuseum


Drygt 30 medlemmar, många med respektive, besökte det ännu ej invigda Marmormuseet och åt därefter middag på Ettan Café och Hantverksrestaurang. Våra guider, Christer Ericsson och Ivar Svensson berättade på ett inspirerande sätt om Marmorbrukets historia. Livet som "sten-gubbe" kunde vi livligt föreställa oss genom Svenssons berättelser.

 

Kolmårdens marmorbruk, vid Bråvikens norra strand i Norrköpings kommun, fick sitt första privilegiebrev 1663, även om Kolmårdsmarmor har använts till inredningsarbeten och till att göra föremål alltsedan medeltiden, vilket bl a dopfunten i Östra Eneby kyrka visar. Under andra hälften av 1600-talet utsmyckades det nybyggda Drottningholms slott med denna sten.
På 1950-60 talen arbetade ca 130 personer på bruket men i mitten på 1970 talet upphörde all stenbaserad verksamhet på bruket. Konkurrensen från framför allt Italien och Portugal blev för hård. Under århundradena har bruket haft både uppgångar och nedgångar. Det var stängt också på 1700 talet, men nu är det sannolikt stängt för all framtid. Dock bryts fortfarande marmor i Kolmården som används för golv och prydnadsföremål.
Den vackra grönskimrande marmorn bildades för ungefär två miljarder år sedan och det finns fortfarande mycket marmor kvar i Kolmårdsbergen.

Christer och Ivar arbetade på bruket tills det lades ner och deras berättelser är självupplevda.
Vi fick se fina fotografier från början på 1900-talet som fint visade hur brytningen gick till i Ettans schakt, det schakt som ligger mycket nära den plats där museet nu ligger. Schaktet är vattenfyllet.
Vi förevisades också det "skyddsrum" eller hus där arbetarna tog skydd vid sprängningarna. Bredvid huset finns en intressant vagn, en "bromsvagn" som användes att bromsa hästekipagen vid transporten, i de branta backarna, av den brutna marmorn. På museet finns också många svarvar och andra maskiner som använts för bearbetningen av marmorn.

Vi vill rikta ett stort och varmt tack till Christer och Ivar för en mycket intressant förevisning.

Efter visningen intog vi gemensam middag på det i Sandviken belägna Ettans Café och Hantverksrestaurang. Den goda maten intogs under livligt och glatt samspråk.

««« Tillbaka
Publicerad: 2008-05-15