Historiens vingslag hördes vid Marvikens kraftverk


Närmare 40-talet Polytekniker kunde höra historiens vingslag vid besöket på Marvikens oljeeldade kärnkraftverk den 11 september.

 

Marvikens kraftverk, på Vikbolandet, är ett oljekraftverk med en effekt på 200 MW som ingår i den svenska effektreserven. 1957 påbörjades byggnationen av en plutoniumproducerande reaktor i Marviken. Efter många turer stod till slut Marviken klar för provdrift 1968. Men Marviken fick inte tillstånd att ladda. Sverige valde mellan kärnvapen och flygplansprojektet "Viggen". Det blev Viggen. Marviken, som då kostat 500 miljoner kom aldrig i bruk men projektet hade gett Sverige stora kunskaper och fått tekniker av hög internationell klass.
Man beslutade att bygga om verket för oljeeldning och uppförde ytterligare en byggnad, lika hög som den ursprungliga reaktorbyggnaden, som når 80 meter över och 20 meter under marknivån.
Den ursprungliga STAL-LAVAL turbinen och de två ASEA generatorerna, används idag i ursprungligt skick men turbinen matas nu med ånga från den oljeeldade pannan, som har 15 brännare.
Kraftverket startas mycket kalla vinterdagar på några timmars varsel och när det levererar sina 200MW så åtgår 60 ton olja i timman.

Vi vill tacka våra tre guider, med Björn Skalare i spetsen, för ett synnerligen intressant besök.

Vi som efter besöket intog Thai-bufén på Björnö Krog blev ordentligt mätta av den utsökta 6-rätters bufén.

Se bilder från besöket samt en sprängskiss över verket till höger.

««« Tillbaka
Publicerad: 2007-09-12