Ett mycket intressant besök på Ageratec


Den 27 februari besökte föreningen Ageratec strax utanför Norrköping. Ageratec startade som ett litet familjeföretag i Norrköping 1996. Grundarna av företaget är David och Gert Frykerås som har många års erfarenhet av processindustri och processautomation. Tanken var att skapa en helautomatiserad maskin för framställning av biodiesel som kunde skötas av någon som inte var kemist. Idag har Ageratec 32 anställda och i oktober 2006 hade 47 anläggningar sålts över hela världen. Ageratecs tre största marknader sett till antalet sålda maskiner är Sverige, Polen och Australien.

 

Vår besöksmottagare var Kennert Jonsson som på ett oerhört inspirerande och generöst sätt visade företaget och beskrev de maskiner man konstruerar och bygger.

Biodiesel är benämningen på ett drivmedel tillverkat av transesterfierade vegetabiliska oljor och fetter. Biodiesel är biologiskt nedbrytbart och icke-giftigt. Man kan använda i princip vilken typ av fett som helst för tillverkning av biodiesel. Man använder helt enkel den typ av olja som är billigast. I Sverige är raps vanligast medan man i USA oftast använder sojaolja eller majsolja. Även palmolja, senap och alger kan användas. Vidare kan man även använda animaliska fetter såsom ister och talg. En annan lämplig råvara är förbrukade fetter från gatukök som man kan komma över i princip gratis.

Tillverkning i liten skala är relativt enkelt. Det krävs endast en stor tank, en pump och lite kemikalier. Genom att tillsätta metanol och lut startar man esterfieringen. Blandningen skall sedan stå över natten för att biodiesel och glycerin skall separeras. Därefter tvättar man ut de sista glycerin- och tvålresterna med vatten och efter filtrering och vattenseparering är bränslet färdigt för användning.
David började arbeta på sin idé 1996 i verkstaden på Eksunds gård. Under de åtta år det tog att utveckla idéerna var pappa Gert den ende supporten som aldrig tvivlade på sonens vision.

Almi Företagspartner har utsett Ageratec till Östergötlands mest innovativa företag. Prissumman på 35 000 kronor kommer till sista öret att användas för att bygga ut företaget.

Företaget växer nu så det knakar och har kunder över hela världen, Sverige, Norge, Afrika, Polen, USA osv.

Maskinen har två tankar, en för uppvärmning av råvaran, den vegetabiliska oljan, och en där man ”byter ut glycerolen mot metanol”. Ageratecs anläggningar använder avancerad processning för att få bort restprodukter och får därigenom högsta tänkbara kvalitet på den färdiga produkten. Man har ett patent på ett speciellt tvättmedel. Man tillverkar maskiner i olika storlekar och de största tankarna får precis plats på de största lastbilar som tillåts i Tyskland. All tänkbar teknik ingår i maskinerna: svetsning av tankar, rörsystem, elmotorer, pumpar, kemi, värmeväxlare och värmeteknik samt styrelektronik. I sanning polytekniskt!
Stort tack Kennert!

Vi 18 polytekniker som var där insåg att vi måste försöka få ytterligare ett besök i höst. Anmälningslistan till detta besök var mycket lång. Vi kommer igen.

Läs mer om Ageratec på http://www.ageratec.se/

««« Tillbaka
Publicerad: 2007-02-28