Väderstad-verken - Svenskt entreprenörsskap när det är som bäst!


Ett stort tack riktar vi till produktchef Anders Ekinge för den förnämliga presentationen av Väderstad-verken. Vi fick en inblick i ett teknikområde som de flesta av oss var i stort sett okunniga om.

Tillresta Polytekniker bjöds på en fascinerande inblick i jordbruksteknik av högsta klass, en rundvandring genom fabriken, som var i full gång, samt en känsla för produktutvecklingens problem och utmaningar.

 

Väderstad-verken AB, växt ur den Östgötska myllan, är nu ett miljardföretag. Omsättningen har på drygt 10 år niofaldigas, från 100 miljoner till förväntade mer än 900 miljoner i år. Man tillverkar ca 4000 maskiner per år, jordbearbetnings- och såningsmaskiner, samt kombinationer av dessa. Man är helt dominerande på den svenska marknaden och exporterar det mesta av produktionen till Europa, såväl ”gamla” som nya Europa.

Väderstad-verkens maskiner är alla målade i en vackert röd färg med dekorationer i svart och gult.
Produktutvecklingens övergripande mål är att på en och samma gång konstruera en maskin som är så liten som möjlig på väg och så stor som möjlig på åkern. DE mest intrikata tekniska lösningar måste uppfinnas. Kravet på robusthet hos maskinerna är stor och hållfasthetsberäkningar med FEM tekniken kombineras med mycket tuffa praktiska tester, över stock och sten, timme efter timme, dag efter dag. Och man levererar svensk kvalitet när den är som bäst.

Efter den gedigna genomgången smakade det mycket gott med kaffe och sandwich.
Efter en frågestund med många frågor styrde vi kosan åter till Norrköping.

Ett hjärtligt tack!

««« Tillbaka
Publicerad: 2006-11-09