Vandringen i Industrilandskapet var en fullträff!


Tisdagen den 12 september genomförde vi en guidad rundvandring i Industrilandskapet med ett besök på Holmens kraftstation "Elsa".

 

Över 40 förväntansfulla polytekniker, några med respektive, samlades vid Louis de Geer statyn där vår guide från Destination Norrköping, Viveka Skott, tog emot oss.
Viveka började med att berätta att det troligen funnits människor, där Norrköping nu ligger, i mer an 6000 år! Viveka fortsatte sedan att berätta om Industrilandskapets utveckling sedan de Geers dagar på ett sätt som fascinerade oss åhörare mer och mer för varje hus vi vandrade förbi. En fantastisk guide! Kråkholmen var till en början en vapensmedja. Husen för med sig en fantastisk industriutveckling, troligen enastående i vårt land. Norrköping växte snabbt om Söderköping under Louis ledning och var en tid Sveriges andra stad. Pappersmaskinen som stod i nuvarande Louis de Geer huset finns nu mer i Kina, och används för att producera papper, i Shanghai. Den monterades upp i Kina av samma 30 kineser som monterade ned den i Norrköping. Två valsar blev kvar och de står nu framför den nya konsertsalen Flygeln, på torget där.

Holmens nya kraftverk "Elsa" förevisades också av Holmens guider Barbro Somska och Seija Vierula på ett förnämligt sätt.
Hissen ned till turbinhjulet tog oss 45 meter ned och vi anade vattnet under oss efter det hade passerat hjulet. Kraften som produceras svarar för ca 10% av den elkraft som Holmens pappersbruk Braviken gör av med. Man behöver för att få fram pappret lika mycket el som går åt i Norrköping och Linköping, sammantagna. Man anar elprisets betydelse för konkurrenskraften. Medelvärdet för den vattenmängd som driver turbinen är 90 kubikmeter i sekunden. Just nu är det lite vatten i naturen, med 40 kubikmeter i sekunden. Fallhöjden är 18 meter.
Den mer är 2 timmar vandringen i Industrilandskapet, med besöket i kraftverket inräknat, blev en mycket fin upplevelse i den sena septembersolen.

Ett mycket stort och hjärtligt tack riktar vi till våra tre guider.

««« Tillbaka
Publicerad: 2006-09-13