Fascinerande besök på Reijmyre Glasbruk


Det blev en mycket trevlig utflykt till Reijmyre glasbruk för oss polytekniker med respektive. Fascinerande glaskonst och hembakat kaffebröd.
Inalles 35 utflyktsdeltagare fick höra om glasbrukets historia samt se två glasblåsare i full aktion skapande egna konstverk. Vår guide, Anette, gav en mycket uppskattad presentation av bruket samt beskrev initierat hur det går till att faktiskt blåsa glas. Reijmyre glasbruk är det näst äldsta glasbruket i Sverige som fortfarande är i drift. 8 heltidsanställda glasblåsare jobbar där. Det tar många år att bli en fullärd glaskonstnär och det kan man förstå när man ser glasföremålet skapas i änden på blåsröret. Blåsa, rulla, värma och forma, lägga till ytterligare en 1000-gradig glasklump, som kanske skall bli till en vacker fot.
Vi fick se glasblåsaren Håkan skapa en liten häst i glas och en av våra polytekniker debuterade sedan med att blåsa en vas.
Efter visningen vandrade vi alla runt i affären och lät oss fascineras av alla vackra föremål på hyllorna. I alla tänkbara prisklasser. En del affärer blev det också.
Vi gick sedan till kaffekalaset i Kafé Annorlunda med bulle och sockerkaka , som bakats samma dag, och flera småkakor som bakats dagen innan. Mycket gott till ett bra pris.

 

««« Tillbaka
Publicerad: 2006-05-19