Se NASA landsätta robotbilen Perseverance på planeten Mars, onsdag kväll 18 februari


Sändningen från NASA startar cirka 20:15 svensk tid och landningen beräknas äga rum ett par timmar senare. Länk finns nedan i utförligare text!

 

Alla tekniknördar eller allmänt intresserade av planetär utforskning (vilket väl alla är!) bör följa NASA:s utsändning ikväll när robotbilen Perseverance förväntas bli nedsänkt på planeten Mars. Ja, den blir verkligen nedsänkt med en spektakulär kran, den absolut sista biten ner till marknivån. Har gjorts en gång förut med lyckat resultat. Perseverance (uthållig, uthållighet?) är den mest avancerade robotbilen hitintills. Betydligt mer avancerad än tidigare Spirit, Opportunity och Curiosity som nu traskat runt i många år på planeten. Styrda, körda av en operatör från jorden liksom P. kommer att bli om den landar hel och oförstörd.
Det är många intressanta vetenskapliga uppgifter som väntar på att bli utförda med P. framöver.
Sändningen från NASA startar cirka 20:15 svensk tid och landningen beräknas äga rum ett par timmar senare. Eftersom signalerna från Mars är cirka 7 min fördröjda, vet man i princip inte om farkosten har landat hel och hållen när den cirka 7-8 min långa mest kritiska nedfärden börjar och sonden med P inombords börjar ta sig in i atmosfären på Mars. Men jag har följt den här typen av sändningar förut och jag kan lova att det är mycket känslor och glädje/sorg med i sändningen från Jet Propulsion Laboratory i Pasadena, där kontrollrummet finns. Intressant att se människorna bakom en ofantlig bedrift ingenjörsmässigt men också vetenskapligt. Bara att hoppas att allt går som tänkt.
Du kan följa eventet via länken:
https://mars.nasa.gov/mars2020/timeline/landing/watch-online/

Ska också gå att se via Facebook, Youtube men ovanstående bör funka.
/Ole

««« Tillbaka
Publicerad: 2021-02-18