Nils Oscars Bryggeri och Stafsjö Bruk besöktes på vårutflykt


Den 25 maj var det dags för den årliga vårutflykten då ett 40-tal Polytekniker styrde kosan norröver med Barks Buss för besök först på Nils Oscars Bryggeri i Nyköping. och sedan vidare till Stafsjö Bruksmuseum. Före besöket på Stavsjö Bruk åt vi en god lunch på Stavsjö Krog och Kafé. Det blev en lyckad utflykt i det ganska kyliga vårvädret.

 

Innan vi kunde gå in i bryggeriet fick alla ta på sig skyddsrock och hårskydd och vi såg alla ganska roliga ut. Guiden Jonas berättade om processen att brygga öl, från krossning av malt till det färdiga ölet och vi gick runt och såg de olika stegen. Nils Oscar gör 10 sorters olika öl från starköl till alkoholfritt öl. Man producerar 1 miljon liter per år och den mängden betyder att man är ett av många småbryggerier.

Efter lunchen på Stavsjö Krog och Kafé var det studiebesök på Stavsjö Bruk, den gamla delen med Bruksmuseet. Vi fick lära oss om bruket och dess olika ägare. Bruket startade på 1660-talet och man tillverkade kanoner för främst svenska armen. Det var en komplicerad process att gjuta en tre meter lång kanon. Vi fick en noggrann beskrivning hur man gjorde detta med enkla medel men med stor insats av arbete. Vid rundvandringen i området lärde vi oss ordet "Labbit" som var huset där de som skötte masugnarna dygnet runt bodde. Det var alltså inte en laboratorium. Stavsjö Bruk brändes ner 1719 av ryssarna och det finns en byggnad kvar som inte brändes ner det s.k. "rysshuset", som ligger mellan gamla E4 och sjön. Det kändes som att deltagarna var nöjda med dagen.

Foto: Anders Hultberg, Kjell Karlsson

««« Tillbaka
Publicerad: 2019-05-26