Om våra stiftare - Del 3


I vår serie om föreningens stiftare har vi kommit till Karl David Moberg, född 9/3 1843 i Sköfde. Ingeniör och chef för Mek. Verkstaden Vulcan i Norrköping från år 1886. Död i Norrköping Norra 10/3 1901.

 

AB Mekaniska Verkstaden Vulcan bildades 1877 som en rekonstruktion och övertog Mekaniska Verkstadsbolagets lokaler och rörelse ”på Fredriksdal i dåvarande Östra Eneby socken, gränsande till stadsgränsen vid Norr tull”. Verkstaden omfattade gjuteri, smedja, plåtslageri och maskinverkstad. Man tillverkade bland annat ångpannor, pumpar och diverse mekaniska anordningar. Specialiteten var ångpannor till både bostadshus och fabriker.

Carl David Moberg var disponent på Vulcan under 15 år, han var uppenbart en betydande uppfinnare. Han uppfann en ”snabbkokare” som snart blev en internationell succé.

Av en liten skrift från 1892 framgår att Moberg visade mera avancerade uppfinningar för en grupp medlemmar i Svenska Teknologföreningens andra sektion som besökte Norrköping. ”Under dagens lopp avprovas Petroleumvagn, petroleumdressin och petroleumbåtar”, står det i programmet. Dessa tidiga bensinmotorer gick dock inte så bra. Moberg presenterade sin uppfinning som en explosionsmotor, men den benämningen hade en olycksbådande klang som skrämde både myndigheter och allmänheten. Man skapade raskt förordningar som försvårade tillverkningen.

««« Tillbaka
Publicerad: 2015-11-15