Besök på F11 flygspaningsmuseum samt Femörefort


46 deltagare begav sig den 6 september ut på årets första Polytekniska aktivitet som var en lördagsutflykt med Barks Buss till F11 flygspaningsmuseum intill Skavsta flygplats och Femörefort i Oxelösund.

 

Flygspaningsmuseet ger en tillbakablick på den nära 40-åriga epoken av det moderna spaningsflygets utveckling från 1941-1980. Flottiljens verksamhet visas i utställningar, foton, modeller och inte minst flygplanen S29 Tunnan, S32 Lansen och S35 Draken som opererat på F11. Här finns också en SF37 Viggen, samt arméflygplan och segelflygplan. Landets enda bevarade mobila underrättelsepluton finns här, liksom en amerikansk spionballong som störtade i regionen.
På Stjärnholms slott och stiftsgård mellanlandade vi för en välsmakande lunch. På Stjärnholm finns den ståtliga 1700-talsmiljön, den anrika kyrkan och den vackra parken, allt i en rofylld omgivning.
På eftermiddagen for vi vidare till Oxelösund för att besöka det spännande Femörefortet. Nedsprängt i Femörehuvuds urberg finns en topphemlig försvarsanläggning från det Kalla Kriget. Här fick vi möjlighet att se och uppleva en i princip intakt kärnvapensäker kustartillerianläggning. Våra guider togr oss med cirka 20 meter ner under markytan och visade oss hur kanonerna och dess 70 personer stora bemanning skulle stoppa en invasion av Sverige från fienden i öst.

[Du som tog fina bilder får gärna mejla dessa till program@polytekniska.se så lägger vi in dessa här. Fler bilder finns även på vår Facebooksida!]

««« Tillbaka
Publicerad: 2014-09-07