Robotar in action


I samband med senaste medlemsträffen fick vi se de två robotprojekt utförda av elektronikdesignstudenter vid LiU Norrköping som föreningens stipendie- och bidragsfond sponsrat.
Den mindre till höger på bilden kom nyligen på tredje plats i robot-SM!

 

Polytekniska har under året delat ut stipendier till bygget av två robotar. Dessa två visades upp efter föredraget om organisk elektronik med Magnus Berggren.

Den mindre roboten på bilden är en så kallad sumo-robot. Uppdraget den har är, likt riktig sumo-brottning, att knuffa ut en motsåndare från spelplanen. Roboten får maximalt vara 20*20 cm och väga 3 kg och ska vara helt autonom. Spelplanen är 1.5 m i diameter och gjord av stål.

Då dagens robotar i denna klass är väldigt snabba samt har ett otroligt fäste, med hjälp av magneter, mot spelplanen så är det extra imponerande att robotgruppen lyckades konstruera en robot som tog brons redan på första försöket. Ett stort grattis till dem.

Tävlingen har en egen hemsida där man kan läsa mer; http://www.robotsm.se/.

Den andra roboten är en quadrokopeter och är designad för att, på ett kontrollerat sätt, kunna flyga. Tyvärr så slog demostrationsdjävulen till och roboten lyfte inte förens publiken hade gått vidare. Konstruktörsgruppen har lovat att dyka upp på ett framtida möte för att visa upp robotens färdigheter.

Båda grupperna består av studenter från Elektronikdesignprogrammet vid LiU och har medlemar från åk 1 till åk 4.

Kakmonstret på bilden är ingen robot, utan en av skaparna till sumo-roboten EDwin, och heter Staffan Sjöqvist, medlem i Polytekniska.

««« Tillbaka
Publicerad: 2012-05-22