Ett mycket efterlängtat studiebesök på Fiskeby Board


Utrustade med reflexvästar mötte förväntansfulla polytekniker upp hos Fiskeby Board och mottogs av Ingenjör Magnus Johansson, som med säker hand lotsade oss runt inom fabriksområdet och berättade med inlevelse om bruket och dess historia.

 

Drottning Kristina gjorde det möjligt att starta pappersbruket 1637. Det var fantastiskt intressant att följa brukets historia och den outtröttliga entusiasm alla medarbetare visat under årens lopp. Denna entusiasm är i högsta grad kvar idag nu med amerikansk ägare.
Fiskeby Board är Sveriges enda pappersbruk för kartongpapper som är baserat på returpapper. De kartonger vi konsumenter kastar hamnar med största sannolikhet som råmaterial hos Fiskeby. Stort tekniskt kunnande behövs för att klara av att få fram ett kartongpapper som efterfrågas i hela Europa. När vi köper ett paket makaroner tex ligger de i en förpackning från Fiskeby. De flesta av Europas matvaruproducenter köper förpackningmaterial från bruket i Norrköping.
Ägarna finns i USA men annars finns hela företagsledningen just i Norrköping. Man har 300 anställda och har just gått igenom ett tufft besparingsprogram eftersom konkurrensen är stenhård även om nedgången i världsekonomin inte påverkat så mycket. Vi människor äter nästan lika mycket oavsett konjunkturen.
För att motverka det ständigt ökande priset på energi, så har man just färdigställt en jätteinvestering i en ny förbränningspanna - 600 miljoner. I den pannan kommer man elda eget processlagg samt annat brännbart returmaterial. Man kommer att få billigare el på detta sätt samt billigare värme till lokaler och processerna.
Produktionskapaciteten är ca 140 000 ton papper och mer än 80 % exporteras. Anläggningen är en av Europas mest miljövänliga pappersfabriker.
Vi riktar ett stort tack till Fiskeby samt till Magnus Johansson

««« Tillbaka
Publicerad: 2010-03-11