Föredrag om Nationellt superdatorcentrum, NSC

Datum: 2021-04-13 18:30
Plats: Digitalt via Zoom
 
OBS! Antalet platser är begränsade. Just nu finns 277 platser kvar.
 
Niclas Andersson, Teknisk chef på Nationellt superdatacentrum NSC på LiU kommer hålla föredrag via Zoom om NSC och deras verksamhet.

Vad är en superdator egentligen? Och vad kostar de? NSC har idag två av de snabbaste superdatorerna i Sverige. Den snabbaste idag heter Berzelius och invigdes den 16:e mars. Den är byggd för forskning inom AI och har 480 stycken NVIDIA A100 GPU:er.

NSC samarbetar med bl.a. SAAB, SMHI, MET Norway och SNIC och har
superdatorer som används för såväl dagliga väderprognoser som för nationell och internationell forskning inom bl.a. klimat, högenergifysik och bioinformatik.

På NSC arbetar man med att designa, anskaffa, leverera och underhålla
effektiva lösningar inom högprestandaberäkningar och storskalig lagring samt att hjälpa våra användare. Det är en teknikintensiv verksamhet men NSCs stora värde är vår insikt och kompetens inom flera olika tillämpningsområden för att lära användare att utnyttja dagens superdatorer effektivt.

Niclas Andersson har arbetat i över 25 år med superdatorer. Han är civilingenjör inom datateknik och har forskat inom parallellprogrammering av skalbara datorarkitekturer.

OM ZOOM
För att använda Zoom på din dator behöver du ladda ned programvaran. Detta kan göras här:
https://zoom.us/support/download .
Vill du ”bara” ansluta till föredraget kan du göra det i webbläsaren genom att följa instruktionen via den länk till föredraget som kommer skickas till alla anmälda dagen innan föredraget. Ett första utskick gjort den 2021-04-12 kl. 8:45

Vi kommer öppna upp mötet 30 minuter innan föredraget så man kan testa sin utrustning och se att allt fungerar samtidigt som vi får lite social samvaro.

Observera att föredraget även kommer att spelas in. Om ni inte vill vara med på inspelningen skall ni stänga av er kamera i Zoom innan föredraget börjar.

 
 Logga in för att kunna anmäla dig till mötet.